Uncategorized @fa

سنگ مرمر چیست؟

در طبیعت زیبایی های بسیاری وجود دارند که یکی از آنها سنگ ها هستند. در دیدار و شنیدار اول با این کلمه اینطور به نظر می رسد که یک سنگ چگونه می تواند دارای زیبایی خاصی باشد زیرا تصور عامی که از سنگ ها در ذهن همگان جا افتاده است به صورت سنگ هایی است که در کف خیابان و یا گوشه و کنار زمین ریخته اند؛ اما باید گفت که این خیالی باطل است.

یکی از این انواع سنگ، سنگ مرمر است که امروز می خواهیم به بررسی و شناخت آن بپردایم ولی بهترین راه شناخت هر چیزی این است که اطلاعاتی در مورد پیشینه ی آن چیز به دست آوریم پس بهتر است که ابتدا به این شناخت دست پیدا کنیم.

 

سنگ چیست؟

سنگ یا صخره ماده ای جامد است که از ترکیب یک و بعضا چند کانی، تشکیل شده اند و به علم شناختن سنگ‌ ها، سنگ‌ شناسی می‌ گویند.

می توان این را گفت که تمام سنگ ها از عنصری به نام سیلیس با فرمول شیمیایی SiO2 تشکیل شده اند. سنگ ها کاربرد های متفاوتی در زندگی ما دارند و می توانند نقش های مختلفی را ایفا کنند؛ کاربرد هایی در صنایع پزشکی، ساختمان سازی، تزئینات و… .

به طور کلی سنگ ها به سه دسته ی کلی تقسیم می شوند که شامل موارد زیر است:

  • آذرین
  • رسوبی
  • دگرگونی

سنگ مرمر، شامل دسته ی آخر یعنی سنگ های دگرگونی هستند که از دگرگونی سنگ آهک با دولومیتی رس دار به وجود می آید. اکنون که با پیشینه ای از سنگ مرمر آشنا شدیم می توانیم به توضیحات اختصاصی تری در مورد خود آن بپردازیم.

 

سنگ مرمر چیست؟

همانطور که قبلا به این مورد اشاره شد، سنگ مرمر یا اونیکس (Onyx)، نوعی سنگ دگرگونی است که از دگرگونی سنگ آهک با دولومیتی رس دار، در برابر حرارت و فشار بالا به وجود می آید.

به طور کلی سنگ های دگرگونی در شرایطی مشابه با این حالت به وجود می آیند و مجموعه ای از کانی های متبلور را به وجود می آیند؛ از این رو سنگ مرمر دارای ظاهری زیبا و درخشان است که به چشم بیننده می نشیند.

 

ساختار مرمر

ماده ی اولیه ای که مرمر از آن ساخته شده است ماده معدنی کلسیت (CaCO3) است اما علاوه بر ماده ی مذکور مواد دیگری نیز وجود دارند، که شامل موارد زیر است:

  1. رس
  2. میکاس
  3. کوارتز
  4. پیریت
  5. اکسیدهای آهن
  6. گرافیت

 

ویژگی های سنگ مرمر

حال که با مواد سازنده ی سنگ مرمر آشنا شدیم، باید در مورد ویژگی های این سنگ آشنا شویم. 

 

1) رنگ:

به طور کلی سنگ مرمر را با رنگ روشن می شناسند؛ این روشنی بسته به میزان خلوص آهک است، هر چه میزان خلوص آن در سنگ مرمر افزایش یابد این سفیدی بیشتر می شود. اما اگر این سنگ با ناخالصی هایی با موادی مانند رس، اکسیدهای آهن و یا مواد قیری همراه شود، باعث به وجود آمدن رنگ های متفاوتی در این سنگ نظیر رگه‌ های رنگی آبی، خاکستری، صورتی، زرد یا سیاه می شود .

 

2) سختی:

با وجود ماده ی کلسیت در ساختار مرمر، این سنگ از سختی قابل توجهی برخوردار است که باعث می شود بتوان آن را به راحتی تراش داد. وجود این ویژگی در سنگ مرمر باعث شده است که بیشتر در ساخت مصنوعاتی همچون مجسمه‌ ها استفاده شود.

 

3) سطح صیقلی:

سنگ مرمر به دلیل اینکه از سطحی صیقلی برخوردار است از آن بیشتر نصب به عنوان سنگ نماها، سنگ دیوار پوش و یا کف پوش و … استفاده شود.

 

4) مقاومت:

در مطالب فوق نیز به این مورد اشاره شد که سنگ مرمر به دلیل وجود کلسیت در ساختار خود از مقاومت قابل توجه ای برخوردار است؛ این مقاومت سنگ مرمر سبب شده که این سنگ در برابر شرایط محیطی نظیر رطوبت، گرما و سرما مقاوم باشد. به طور کلی ساختار مرمر به گونه ای است که در کمتر مواردی مشاهده شده است که دچار آلودگی شود و به خوبی می تواند زیبایی خود را حفظ کند.

 

5) دیگر ویژگی ها:

از دیگر ویژگی های این سنگ می توان به موارد ذیل اشاره داشت:

 

  • یبایی
  • قابلیت استفاده در نماهای و طراحی‌های
  • داخلی مدرن و کلاسیک
  • عایق حرارت و حفظ انرژی
  • خنکی و جذب نکردن گرما
  • ضد آلرژی

 

سنگ مرمر ساختمانی

مرمر از آن دسته سنگ هاست که میان سازندگان ساختمان طرفداران زیادی را دارد و با توجه به خواص فیزیکی و شیمیایی خود از قیمت بیشتری برخوردار است، همچنین دارای کیفیت بیشتری نسبت باقی سنگ های ساختمانی نظیر تراورتن، گرانیت و… نیز هست. از جمله  کاربردهای ساختمانی سنگ مرمر می توان به موراد زیر اشاره داشت:

  • نمای بیرونی
  • دیوار بین کابینت‌ها
  • کفپوش
  • راه پله
  • کانتر
  • طراحی حمام
  • دیوارپوش داخلی

همچنین  اگر در مورد کاربرد سنگ مرمر در مورد موراد دیگر اشاره داشته باشیم، می توان به انواع مجسمه ها، قطعات تزئینی، میز، لامپ های تزئینی و … اشاره کرد.

 

 

 

سخن پایانی

سنگ مرمر دارای خواص، فواید و ویژگی های متفاوتی چه شیمیایی و چه فیزیکی دارد؛ همچنین شامل خواص دارویی نظیر بهبود ریفلاکس اسید یا سوء هاضمه نیز هست که کمتر کسی به این جنبه از این سنگ توجه کرده یا اصلا از آن آگاهی دارد.

پس در نتیجه سنگ مرمر از هر جهت مفیده بوده و برای ما مفید و حائز اهمیت است.

سنگ مرمر

سنگ مرمر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *